Προσαρμογή του νέου Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα και αντιμετώπιση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων

Προσαρμογή του νέου Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα και αντιμετώπιση ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων

Αρ. Πρωτ. 1814/29.11.2006

Προς:
-κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών


Το 2006 είναι η χρονιά που λήγει η προγραμματική περίοδος του Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα 2000-2006 δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα μας και στην Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει τις δικές της προτάσεις-εισηγήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αναθεώρησης του ισχύοντος για τη νέα προγραμματική περίοδο Χάρτη.

Καθώς ο κύριος στόχος της Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. είναι η κοινωνική και οικονομική συνοχή, η συλλογική ανάπτυξη του ανταγωνισμού, οι περιοχές ένταξης στον Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα θα πρέπει να καθορίζονται από συγκεκριμένα και αντικειμενικά κριτήρια, κριτήρια που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη των διαφορών μεταξύ ανεπτυγμένων και πλούσιων περιοχών με δυσμενέστερες.
Οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας, οι διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες για την επίτευξη της ανάπτυξης και της προόδου δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα από μία γενικευμένη διαδικασία κριτηρίων για όλη την χώρα. Το ΑΕΠ, λόγου χάρη, ως κριτήριο επιλογής των επιδοτούμενων από το Κράτος περιοχών της περιφέρειας, δεν μπορεί να δώσει μια καθαρή και αντικειμενική εικόνα, καθώς εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα γενικό κριτήριο.
Για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 ο νέος Χάρτης Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας. Όσον αφορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα τον Νομό Θεσσαλονίκης, είναι ενδεικτικό ότι οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και οι ανάγκες των κατοίκων ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή, καθώς το αντικείμενο απασχόλησης και κατ' επέκταση οι ρυθμοί ανάπτυξης διαφέρουν και εξαρτώνται από ετερόκλητους παράγοντες.
Έτσι είναι εμφανής η διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των διάφορων περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Επαρχεία Λαγκαδά -και ιδιαίτερα τις ορεινές-ημιορεινές περιοχές της- που υστερούν σημαντικότατα σε ανάπτυξη, σε σχέση με τον υπόλοιπο Νομό. Είναι ζητούμενο, λοιπόν, ακόμη και η ισόρροπη ανάπτυξη εντός του ίδιου Νομού.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Οικονομίας και Οικονομικών


- Τι θέση σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο απέναντι στην Ε.Ε. αναφορικά με την αναθεώρηση των κριτηρίων καθορισμού του Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013;

- Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε στο μέλλον οι διαφορές και οι ανισότητες που επικρατούν στην ελληνική περιφέρεια να ορίζονται έτσι ώστε ο καθορισμός των Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα να είναι πιο ακριβής και αντικειμενικός ως προς τις ανάγκες των προς ενίσχυση περιοχών;

- Με ποιες πολιτικές σκοπεύει να αντιμετωπίσει την άνιση ανάπτυξη που υπάρχει εντός του Νομού Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου